Erdély diákszemmel - honismereti esszépályázat

Mutasd meg lakóhelyed értékeit a nagyvilágnak! Meséld el!Figyelem! A jelentkezési határidőt 2014. június 30-ig meghosszabbítottuk!

Az Élő Erdély Egyesület honismereti esszépályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

A pályázat célja


Erdélyi települések kulturális, történelmi, természeti, gazdasági értékeinek, sajátosságainak bemutatása.

A pályázat tárgya


Bármely erdélyi település Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes megyékből, melyhez a pályázó leginkább kötődik (a pályázó születési helye vagy lakóhelye).

Ki pályázhat?


A pályázaton IX-XIII. osztályos középiskolás diákok vehetnek részt.

Pályamunkák műfaja


Honismereti esszé. Olyan személyes hangvételű település-bemutatókat várunk, melyek a hely múltjára, jelenére és jövőjére vonatkozó ismeretekre, adatokra, a helyi közösség életének megfigyelésére épülnek, de a szerző személyes érzéseit, gondolatait, véleményét tükrözik. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerinted miért a te településed a legjobb hely a világon, miért jó ott élni és miért érdemes oda látogatni.

Tartalmi elvárások, javaslatok


Mutasd be szülővárosodat/szülőfaludat vagy azt a települést, ahol élsz, úgy, ahogyan te szereted! Meséld el, mit jelent számodra, mit szeretsz benne és miért pont azt, mi az, ami érdekes, egyedi, amire büszke vagy, amiért jó ott élni!

Beszélgess el azokkal a helyiekkel, akiktől esetleg új dolgokat tudhatsz meg, kérd ki a véleményüket a település történetét, fejlődését, mindennapi életét illetően, kérdezd meg, hogy milyen értékek fontosak számukra!

Meséld el, milyen volt a település régen, milyen a helyi közösség élete ma, mutasd be a helyi értékekről, a helység történetéről, lakóiról, épületeiről, szokásairól, viseletéről, zenéjéről, mondáiról, legendáiról, különleges helyeiről (pl. egy csata helye, egy forrás, egy barlang, egy park, egy épület stb.), sajátos ételeiről, a helyi (élő vagy már kihalt) mesterségekről, híres helyi személyekről szerzett információidat, és írd le, hogy mi a te véleményed ezekről!

Ismertesd meg településedet mindazokkal, akik még nem jártak ott soha, tedd vonzóvá számukra, hogy egyszer ők is ellátogassanak és megismerjék!

Formai elvárások

Főleg számítógépen szerkesztett pályamunkákat várunk (3-5 oldal + mellékletek) Word és PDF formátumban, de elfogadunk nyomtatott vagy kézzel írt anyagokat is.

Szerkesztési feltételek, javaslatok

 • Készíts borítót. Töltsd le a borítómintát (itt található) és töltsd ki pályázatod adataival. Beküldéskor ez legyen a pályázatod első oldala.
 • Számítógépen szerkesztett munkák esetében: oldalméret: álló A4; betűnagyság: 12 pts; Times New Roman betűtípus; 1,5-es sorköz; margók: fent 2 cm, lent 2 cm, jobbról 2 cm, balról 2,5 cm; oldalszámozás lent középen.
 • Kézzel írott munkák esetében: 23-25 sor írás oldalanként; 0,5 cm sorköz; margók: fent 2 cm, lent 2 cm, jobbról 2 cm, balról 2,5 cm; a lapokat kérjük összetűzni vagy borítóban beadni (gémkapcsot lehetőleg ne használj).
 • Hivatkozás, lábjegyzetek, bibliográfia használata nem kötelező, de a pontos adatok közlésekor ajánlott.
 • Készíts mellékletet: fotó, rajz, értéktérkép, amellyel illusztrálhatod munkádat. A képet feliratozd vagy készíts képjegyzéket .
Segédanyagok
Regisztráció

A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges.

A pályázók online jelentkezési lap kitöltésével regisztrálhatnak (itt található), elküldhetik postán a jelentkezési lapot, vagy a 0740-633423 (0740-OFFICE) telefonszámon jelezhetik részvételi szándékukat.

Jelentkezési határidő: 2014. június 30. (online: 24:00 romániai idő szerint; postai úton: postabélyegző dátuma; telefonon: 16:00 romániai idő szerint)

A pályamunkák beküldése


A regisztrált pályázók pályamunkáikat 2014. július 1. – 2014. augusztus 31. között küldhetik be elektronikus vagy postai úton.

A beküldés módjáról a regisztrált pályázókat a regisztrációs határidő lejárta után értesítjük.

További pályázási feltételek, tudnivalók


A pályázaton való részvétel ingyenes.

A pályázók csak saját munkával, és az életkoruknak megfelelő kategóriában pályázhatnak, minden jelentkező csak egy munkát nyújthat be.

A pályamunka beküldésével a pályázó elfogadja a pályázat szabályzatát és beleegyezik alkotása további feldolgozásába és közzétételébe a szerzői jogok tiszteletben tartásával.

Kérünk minden pályázót, hogy figyelmesen olvassa el a pályázati tájékoztatót. A pályázati feltételeket nem teljesítő pályamunkák nem kerülnek elbírálásra.

Díjak

 1. Zsűri díja: 500 lej
 2. Közönségdíj: 300 lej
 3. Élő Erdély Egyesület különdíj: egyedi tervezésű, „Erdély elvarázsol” logóval hímzett övtáska (itt megtekinthető), valamint ingyenes részvételi lehetőség a 2015-ös, IV. „Erdély elvarázsol” diáktáborban (ízelítőnek itt találhatók a tavalyi Diáktábor részletei)
 4. Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj: 10.000 forint értékű könyvvásárlási utalvány, EJKE póló, valamint a különdíjas fényképes bemutatása és a díjazott írás közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában
 5. Művelődés folyóirat különdíj: könyvcsomag, valamint a különdíjas írás megjelentetése a Művelődés folyóiratban
 6. Romániai Magyar Cserkészszövetség különdíj: könyvcsomag (könyvek és cserkész kiadványok)
 7. Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj: könyvcsomag az egyesület kiadványaiból
Elbírálás

A pályamunkák elbírálása 2014. szeptember 1–30. között zajlik.

2014. szeptember 15-től a pályázati feltételeknek megfelelő alkotásokat nyilvánossá tesszük a honismereti pályázat honlapján.

A zsűri díját az Élő Erdély Egyesület által felkért szakmai zsűri ítéli oda.

A közönségdíjat az a pályázó kapja, aki a honlapon közzétett pályamunkák közül a legtöbb online szavazatot kapja a 2014. szeptember 15. – 2014. október 15. időszakban.

A különdíjak nyerteseiről az egyes különdíjak felajánlói döntenek.

Eredményhirdetés


Az eredményeket a honismereti pályázat honlapján tesszük közzé 2014. október 20-án, a nyertes pályázókat e-mailben és telefonon értesítjük.

Egyéb információk


Amennyiben további kérdések merülnének fel benned a pályázattal kapcsolatban, írj nekünk a palyazat@eloerdely.ro címre, vagy hívd a 0740-633423 (0740-OFFICE) telefonszámot.

TÁMOGATÓK

 


KIEMELT PARTNEREK 

 
PARTNEREK
KIEMELT MÉDIAPARTNER

MÉDIAPARTNEREK


 

 

 

  

 

 
NAGY SZERETETTEL VÁRUNK TOVÁBBI PARTNEREKET ÉS TÁMOGATÓKAT!

<<<március 2024>>>
HKSCPSV
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

TámogatókPartnerek