VIII. Erdélytúra – honismereti és dokumentációs biciklitúra Dél-Erdélyben

2012. augusztus 3-12.


Zajlik a VIII. Erdélytúra, a blog itt követhető.

Évente szervezett honismereti és dokumentációs biciklitúráink célja Erdély néprajzi tájegységeinek feltérképezése, megörökítése és népszerűsítése.

Idei túránk – a VIII. Erdélytúra – során Dél-Erdélybe látogatunk.

Dél-Erdély

Dél-Erdély az Élő Erdély Egyesület értelmezése szerint a mai Hunyad megyét (határai: északon az Erdélyi Érhegység, délen a Retyezát-hegység, keleten pedig Krassó-Szörény megye) és Fehér megye délnyugati részét (határai: keleten a Maros folyó, északon az Aranyosmelléki hegycsoport) foglalja magába. A régióban az alábbi néprajzi tájegységek találhatóak:
 1. A Fehér megyei részen: 
  1. az Erdélyi-Hegyalja az Erdélyi-medence ölében a legrégebbi és legnevezetesebb borvidék. Földrajzi határai a források szerint kissé eltérőek. Az Erdélyi Gazdasági Egylet csak a Kecskekő alatt levő 5-7 borhelység határát tartja Hegyaljának, ezek Krakkóbocsárd, Celna, Igen, Sárd és Igenpataka. A mai értelmezés szerint Erdélyi-Hegyalja a két Vinc: Alvinc és Felvinc között terül el, Gyulafehérvár, valamint Nagyenyed környékét jelenti. A mai hivatalos beosztás kettéválasztja Erdélyi-Hegyalját gyulafehérvári és nagyenyedi borvidékre.
  2. Kenyérmező, a Királyföld észak-nyugati részén, a Szászsebes és Szászváros között elhelyezkedő mező. A nagy kiterjedésű, sík, viszonylag termékeny terület, a Maros-folyó és a Kárpátok havasai (Kudzsiri-havasok) között terül el.
 2. A Hunyad megyei részen:
  1. a hunyadi Erdőhát: Vajdahunyadtól nyugatra a Ruszka havas vonaláig tart. Román lakói többnyire a falvaikat dombtetőkre építették, amelyeket kis hozamú patakok mély völgyei választanak el egymástól. A vidék 40 települést foglal magába, amelyek között szoros kapcsolat van. A tájegység főbb szellemi központjai Cserbel (Cerbal), Bunyila (Bunila), Lelesz (Lelese) és Gyalár (Ghelari).
  2. Hátszegi-medence, amely a felső Sztrigy-folyó jobb és bal partján elfelkvő falvakat zárja magába a körülötte magasló hegyek ölelésében.  A Hátszegi-medencét gazdag történelmi műemlékei, természeti értékei, értékes hidroenergetikai megvalósításai és a dinószaurusz lelőhelyek jellemzik.
  3. Zsil-völgye Hunyad megye déli részén, amely a két Zsil folyása mentén helyezkedik el. Fölötte hegyek: keleten a Páring, északkeleten a Sureanu, északon és nyugatonon a Retyezát, délen a Vulkán. 
Dél-Erdély nagyobb városai Gyulafehérvár, Déva, Piski, Vajdahunyad, Kalán, Hátszeg, Petrozsény és Szászváros.

“Dél-Erdélyben mostanában halnak ki egykor színmagyar falvaink utolsó magyarjai. Sírkertek vándorolnak az utódnépek házainak alapjába, mert nincs már, aki értelmezni tudja a feliratokat.” – írta Margittai Gábor. A magyarság kulturális emlékei és emlékhelyei sokat szenvedtek az elmúlt két évszázad során; a magyar lakosság aránya ezen a vidéken több évszázadnyi sorvadás után a kipusztulás felé közeledik. A magyar lakosság javarészt a városokban maradt meg, így a falvakban lélekszámuk olykor 1 és 10 fő között mozog. 

A 2002-es népszámlálási adatokra támaszkodva az Élő Erdély Egyesület becslése alapján, a behatárolt Dél-Erdély lakosságának 91,5%-a román, 4,5%-a magyar, 1%-a német. 

A VIII. Erdélytúra céljai
 • Dél-Erdély kulturális és természeti értékeinek megismerése
 • Kulturális és természeti értékek dokumentálása (fotók, filmek, GPS információk)
 • Információgyűjtés: helyi előadók meghallgatása, beszélgetések helyi emberekkel
 • Kapcsolatépítés dél-erdélyi szervezetekkel, magánszemélyekkel
 • Dél-Erdély és a honismereti túrázás népszerűsítése
 • Dél-Erdélyről szóló kiadványok, könyvek gyűjtése az Egyesület könyvtára számára
A VIII. Erdélytúra eredményeképpen létrejövő termékek, kiadványok
 • Átfogó dél-erdélyi értékleltár és honlap
 • Dél-Erdélyi értékkalauz, útikönyv honismereti túrázáshoz – kiadvány és a honlapról is letölthető verzió
 • Dél-Erdély kulturális és turisztikai értékeit bemutató kisfilmek a honlapon
 • Dél-Erdélyt bemutató dokumentumfilm
 • Dél-Erdélyt népszerűsítő reklámfilm, turisztikai ajánló
A túra leírása

A VIII. Erdélytúra Algyógyról indul és Dévára érkezik (az indulási ponttól 30 km-re). A résztvevőknek maguknak kell megoldaniuk az érkezést és biciklijük szállítását Algyógyra, az Algyógyon hagyott autókat utolsó nap áthozzuk Dévára. A pontos útvonalak kialakítása folyamatban van, napi 40-60 km-es távolságokat tervezünk a következő indulási és érkezési pontokkal: Algyógy – Algyógy – Gyulafehérvár – Alvinc – Szászváros – Csernakeresztúr – Hátszeg – Hátszeg – Déva.

Szállás, étkezés

Szállásaink:
 1. Augusztus 3-4. (péntek, szombat): Algyógy – Keresztyén Ifjúsági központ
 2. Augusztus 5. (vasárnap): Gyulafehérvár – református vendégház
 3. Augusztus 6. (hétfő): Alvinc – katolikus vendégház
 4. Augusztus 7. (kedd): Szászváros – bentlakás
 5. Augusztus 8. (szerda): Csernakeresztúr – családoknál
 6. Augusztus 9-10. (csütörtök, péntek): Hátszeg – panzió
 7. Augusztus 11. (szombat): Déva - bentlakás
Az étkezést a szálláshelyeken felszolgált reggelivel és meleg vacsorával, nap közben pedig reggel pakolt szendvicsekkel oldjuk meg.

Program

A túra folyamán naponta többször megállunk kulturális és természeti látványosságokat megtekinteni, előadásokat meghallgatni, valamint szabadidős programok céljából.

Részvételi díj

A túrán való részvétel költsége 650 RON (tartalmazza a szállás, étkezés, programok, programfüzet, póló, térkép, kísérőautó és túra-előkészítés költségeit).

Ösztöndíjak, kedvezmények

50 RON kedvezményben részesülnek az Élő Erdély Egyesület tagjai. A tagsági formák leírása itt található, a Tagsági adatlap itt tölthető ki.

Idén 5 ösztöndíjas helyet hirdetünk meg, az ösztöndíjas részvételi költség 350 RON. Az ösztöndíjas részvétel feltétele: feladatvállalás a túra utómunkálataiban, a Dél-Erdély kiadványok elkészítésében (minimum 40 munkaóra). Az ösztöndíjas részvétel igényét a jelentkezési lapon kell jelezni, majd személyes egyeztetés után döntünk az ösztöndíj odaítéléséről.

Részvételi feltételek
 1. Jelentkezési lap kitöltése
 2. 150 RON előleg befizetése személyesen vagy bankszámlánkra
 3. Bicikli szervízeltetése túra előtt (kötelező)
 4. Jelenlét a túra minimum 7 teljes napján
Résztvevők száma

A túrán a résztvevők száma korlátozott. A maximális túralétszám 50 fő. Túljelentkezés esetén az alábbi kritériumok szerint választjuk ki a résztvevőket:
 • előnyt élveznek a túra teljes időtartamára benevező résztvevők
 • előnyt élveznek az Élő Erdély Egyesület tagjai
 • regisztrációs időpont
 • előleg befizetésének időpontja
Csapatok

A résztvevők 7-8 fős csapatokba szerveződnek (elosztás a jelentkezés alapján történik), a csapatok feladatai:
 • Csapatban biciklizni, megoldani a csapat tagjainak technikai, egészségügyi problémáit
 • Lebonyolítani a túra egy napját (napi felelős csapat), ami a következőket foglalja magába: ébresztés, szendvicsek készítése (esetenként hozzávalók bevásárlása), pakolás, csomagszállító autó átszállítása a következő szálláshelyre (amennyiben szükséges), reggeli torna levezetése, irányítótáblák összeszedése, lemaradók bevárása (záró csapat a biciklizés folyamán), problémamegoldás a nap folyamán, kapcsolattartás a napi előadókkal, napi útvonal és látnivalók dokumentálása, napi blog megírása és feltöltése, szálláselosztás, staféta átadása a következő napi felelős csapatnak
Olvasnivalók Dél-Erdélyről
Kérdések, válaszok

Kérdéseitekre szívesen válaszolunk az office@eloerdely.ro e-mail címen, vagy a (004)-0741-123801 telefonszámon.

VÁRUNK SZERETETTEL!<<<december 2021>>>
HKSCPSV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

TámogatókPartnerek