X. Erdélytúra - honismereti biciklitúra a Csíki-medencében

2014. augusztus 23-31.

Évente szervezett honismereti biciklitúránk célja Erdély néprajzi tájegységeinek megismerése, megörökítése és népszerűsítése. Idei túránk, a X. Erdélytúra során a Csíki-medencébe látogatunk. Ugyanakkor idén ünnepeljük az Élő Erdély Egyesület Honismereti Biciklitúrájának 10 éves évfordulóját. 10 év hosszú idő és megannyi élmény, amelyek az évek alatt egymásra halmozódtak és közösséggé kovácsoltak bennünket. Az idei biciklitúra ennek a megemlékezésnek a szellemében szerveződik. 

A Honismereti Biciklitúrával egybekötött ünneplésre 2014. augusztus 23–31. között kerül sor, egy központi táborhelyszínen, a csíkcsomortáni Szellő Szállóban. 

Az idei biciklitúra állandó résztvevői mellett minden eddigi, és új Erdélytúrázót szeretettel várunk egy nagy biciklis találkozásra, ünneplésre! Bármelyik napra, estére, hétvégére be lehet csatlakozni, a lényeg, hogy ott legyetek, találkozzunk.

Kisgyerekes családokat is szívesen látunk, a megfelelő szállás-körülményekről és gyerekprogramokról gondoskodtunk :)

Kapcsolattartó személy: 
Ábrahám Endre Csaba 
tel.: 0040-746-774 676 
e-mail: abraham.endre@eloerdely.ro

A Csíki-medence

A Csíki-medence a Hargita-hegység és a Csíki-havasok között helyezkedik el. Észak-dél irányú hossza 60 km, legnagyobb szélessége 10 km, amelyhez az Olt folyó felső szakasza, Balánbányától Tusnádfürdőig terjedő része tartozik. 

A Csíki medence közigazgatási központja Csíkszereda. A Csíki-medence felosztható az Olt folyó mentén: Felcsíkra, Középcsíkra és Alcsíkra, valamint az olt-menti felosztásnak megfelelően, három hegyaljai egységterületre. 

A Felcsíki-medence Balánbányától a Rákosi-szorosig terjed, amelyben az alábbi olt-menti települések találhatóak: Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkjenőfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras. 

A Rákosi-szorostól a Zsögödi-szorosig terjed a Középcsíki-medence: Göröcsfalva, Csíkrákos, Csíkmádéfalva, és Csíkcsicsó településekkel. 

A Zsögödi szorostól a Tusnádi-szorosig terjed az Alcsíki medence Csíkszentkirállyal, Csíkszentimrével, Csíkszentsimonnal, Csatószeggel, Csíkverbessel, Csíktusnáddal, Újtusnáddal és Tusnádfürdővel. 

A három hegyaljai egységterület követi az olt-menti hármas felosztást. Az első a Középcsíki-medencében található, és Csíkcsomortán, Csíkpálfalva, Csíkdelne, Csíkborzsova, Csíkszentmiklós, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály, Ajnád, Lóvész, Csíkvacsárcsi alkotják. 

A másik két hegyaljai egységterület az Alcsíki-medencében helyezkedik el, a medence északi részében az első terület, ehhez Csíkbánkfalva, Kotormány, Csíkszentgyörgy, Csíkménaság, Pottyond, Csíkmindszent, Hosszúaszó, Csíkszentlélek, Fitód tartoznak, a második terület a déli részben, Csíklázárfalva, Csíkkozmás, Csíkcsekefalva, Csíkszentmárton falvakat foglalja magába. 

A Csíki-medencéhez 46 település tartozik.

Szállás

A X. Honismereti Biciklitúra központi szálláshelye a csíkcsomortáni Szellő Szállóban lesz, Csíkszeredától 7 km-re északkeletre. 

A szállás 67 fő számára biztosít férőhelyet, 2-3 ágyas fürdőszobával ellátott szobákban. A szobák három épületben helyezkednek el. Az első, a Szellő Ház 43 férőhelyes - 14 szobával. Az átalakított több, mint száz éves csűrben, az Aracs Házban további 7 fő, a Csomor Ház hét szobájában 13 fő, apartmanjában 4 fő részére van szálláslehetőség fürdőszobás szobában. 

A házhoz 3500 m2-es kert tartozik, ahol a szabadtéri programok, koncertek kerülnek megrendezésre.

Étkezés, italfogyasztás

Az idei táborban saját tábori szakácsunk lesz Orbán Ferenc séf személyében, aki részben a beszerzésekért, részben pedig az esti vacsorák harmonikus íz- és illatvilágáért felel, hogy másnap újra "biciklirendbe" tudjunk felsorakozni. 

A tábor területén lehetőség nyílik víz, üdítő, kávé, sör, bor, fröccs, pálinkafélék vásárlására, ezért nem szükséges magatokkal hoznotok vagy kintről megvásárolnotok.

Részvételi feltételek

Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 22.

A túrára való jelentkezés a jelentkezési űrlap kitöltésével és az előleg befizetésével (2014. augusztus 22.) válik érvényessé. 

Az idén megváltozott az elektronikus jelentkezési űrlap is, ami tételekre bontva tartalmazza a részvételhez kapcsolódó költségeket. A részvételi díj aszerint változik, hogy ki mit igényel, milyen szolgáltatásokat választ ki a jelentkezési lapon. Úgy gondoljuk, hogy ez a rendszer átláthatóbb, s mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy a saját anyagi lehetőségei szerint vegyen részt a biciklitúrán. A jelentkezőnek csak az maradt már hátra, hogy kitartóan jelölje be igényeit a jelentkezési űrlapon. :)

A jelentkezési űrlapon külön tételként szerepel a "napi részvételi díj", ami a napi programokon való résztvételt, szervezési költséget és belépődíjakat tartalamazza. Amennyiben a jelentkező egy-egy napon csak a programokon szeretne részt venni, s nem akar a táborban aludni, reggelizni, stb..., neki ezt az összeget kell részvételi díjként megjelölnie. 

Azok a résztvevők, akik igényelnek szállást, vacsorát, vagy a többi opció közül is választanak és a napi programokon is rész kívánnak venni, nekik is külön meg kell jelölni a "napi részvételi díjat" azokra a napokra amelyeken csatlakoznak. 

Az előleget eljuttathatod személyesen az Élő Erdély Egyesület irodájába vagy utalhatod az alábbi bankszámlaszámra:  
 • Asociaţia Transilvania Vie - Élő Erdély Egyesület 
 • CIF: 22866858 
 • OTP Bank, Miercurea-Ciuc 
 • RON bankszámlaszám: RO04 OTPV 2600 0036 3541 RO01
 • (megjegyzés rovatba: "Donație")
Program

A túra során igyekszünk minél változatosabb és színesebb képet nyújtani a Csíki-medencéről. A programban egyaránt szerepel a Csíki-medence épített örökségének, népi kultúrájának, természeti látványosságainak, helyi értékeinek megismerése.

A programban újdonság lesz az is, hogy egy-egy nap 2 választható útvonal áll a résztvevők rendelkezésére: 
 • egy könnyebb: mindenki számára különösebb megerőltetés nélkül teljesíthető útvonal és 
 • egy komplexebb: fizikai erőnlétet igénylő, változatos terep-út;
A különböző útvonalakra olyan tematikus ismeretterjesztő előadásokat fűzünk fel, mint:
 • a pityóka Csíkban; lehetőségek a gazdasági értékesítésben;
 • a ferences könyvtár és Kájoni János tevékenysége Csíksomlyón;
 • a csíki kaszálók kérdése a 21. században;
 • a falutízesek maradványai a Csíki-medencében;
 • a kazettás mennyezetek és templomerődök a Csíki-medencében;
 • ihatóak-e a borvizeink;
 • az örmények a Csíki-medencében;
 • a dánfalvi fazekasság;
 • a karcfalvi festékesek;
 • az Olt és a vízimalmok;
 • a Karakói-híd építéstörténetének érdekességei;
 • Csík a jégkorong hazája;
 • Márton Áron munkássága;
 • a csíki-medence tájházai;
 • a Vasond völgye tanösvény;
 • a réti lápok érdekességei;
 • az erdei gyümölcsök, teafüvek, gombák és medvék :) stb...
Szintén először kerül sor arra, hogy gyerekmegőrzőt működtetünk a családos résztvevők számára, s a gyerekek korosztályától függően igyekszünk nekik is változatos és élményközpontú programokat nyújtani. 

Programtervezet:

1. nap, 2014. aug. 23. - szombat: Csíkcsomortán
- találkozás Csíkcsomortánban, a Szellő Szállóban; 
- ráhangolódó koncert a Kiss, Nagy, Veress Trióval; 
- koccintás, nyitóbuli; 

2. nap, 2014. aug. 24. - vasárnap: Csíksomlyó - Csíkmenaság - Bánkfalva - Csíkszentgyörgy - Csíkszentlélek - Fitód - Csíksomlyó - Csíkcsomortán 
- Csíkszentgyörgyi kápolnák, tájház 
- Nagy István emlékház - Csíkmindszent 
- Csíksomlyói ferences nyomda, Kájoni János személyének jelentősége Csíksomlyón 

3. nap, 2014. aug. 25. - hétfő: Csíkpálfalva, Csíkcsicsó, Csaracsó, Madéfalva, Csíkmadaras, Dánfalva, Karcfalva, Csíkjenőfalva, Csíkszenttamás, Csíkszentdomokos, Csíkcsomortán; 
- Márton Áron emlékház Csíkszentdomokoson, bemutatja: Lázár Csilla 
- Majorchik Irén magángyűjteménye; a kenderfeldolgozás folyamatai; 
- Gyógyfüvek, gyógyteák - Csíkkarcfalva; előadó: Macalik Ernő, biológus; 

4. nap, 2014. aug. 26. - kedd: Csíkszereda, Csíkzsögöd, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Újtusnád, Tusnád, Verebes, Csatószeg, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, Csíkszentlélek, Csíkcsomortán 
- Ciuc sörgyár látogatás 
- Borvízmúzeum - Nagytusnád, bemutatja: Jánosi Csaba geológus; 
- Tusnád ásványvíz töltőde látogatása - Újtusnád 
- Csiki-sör, kézműves sör? 
- Csíkszentsimon, bemutatja: Miklós Gábor, projektmenedzser; 
- Csíki nótaest 

5. nap, 2014. aug. 27. - szerda: Csíkcsomortán, Csíkdelne, Csíkszentmiklós, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály, Csíkajnád, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Madéfalva, Csicsó, Csomortán 
- A Csíki-medence templomai - Botár István, Csíkdelne 
- Falutízesek rendszere a Csíki-medencében, Csíkajnád 
- Karakói-híd, a 19. század építészeti bravúrja - Rigó László, építőmérnök 
- Zsigmond Malom, Vidék Kaland program Csíkmadarason - bemutatja: Gáll Levente vállalkozó; 
- Fekete kerámia - Csíkdánfalva 
- Emlékhelyeink: a madéfalvi veszedelem - Madéfalva; bemutatja: Szentes Csaba, polgármester 
- Csíki Táncház 

6. nap, 2014. aug. 28. - csütörtök: Csíkcsomortán, Fitód, Hosszúaszó, Pottyand, Csíkmenaság, Csíkszentgyörgy, Bánkfalva, Csíkkozmás, Lázárfalva, Csíkszentlélek, Csomortán 

7. nap, 2014. aug. 29. - péntek: Csíkpálfalva, Csíkszereda, Csicsó, Rákos, Göröcsfalva, Vacsárcsi, Csíkszentmihály, Csíkszépvíz, Csíkszentmiklós, Borzsova Csíkdelne, Csomortán 
- Az erdélyi örmények - Csíkszépvíz, bemutatja: Ajtony Gábor, a Szentháromság Alapítvány elnöke; 
- Falutízesek remdszere a Csíki-medencében; 
- Csíkrákosi templom 
- Frep koncert 
- DDM party 

8. nap, 2014. aug. 30. - szombat: Csíkcsomortán
- Nosztalgikus visszahívás 
- Csapat és egyéni játékok: Keressük a tábor "leges-leges-legjeit"! 
- Koccintás és egyéb meglepetések 

9. nap, 2014. aug. 31. - vasárnap: 
- Zsebkendőlobogtatás, s bízakodó búcsúvétel egy következő hasonló 10 évért; 

Az útvonal- és programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Útvonaltervezet:

1. nap, 2014. aug. 23. - szombat: találkozás Csíkcsomortánban
2. nap, 2014. aug. 24. - vasárnap


 • Alcsík: Pottyand - Menaság - Bánkfalva - Csíkszentgyörgy - Csíkszentlélek - Fitód - Somlyó - Csomortán
3. nap, 2014. aug. 25. - hétfő:  


 • Felcsík: Csíkpálfalva, Csíkcsicsó, Csaracsó, Madéfalva, Csíkmadaras, Dánfalva, Karcfalva, Csíkjenőfalva, Csíkszenttamás, Csíkszentdomokos, Csíkcsomortán;
4. nap, 2014. aug. 26. - kedd

 • Csíkszereda, Csíkzsögöd, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Újtusnád, Tusnád, Verebes, Csatószeg, Csíkszentimre, Simon, Csíkszentkirály, Szentléle, Csomortán
5. nap, 2014. aug. 27. - szerda

 • Csíkcsomortán, Csíkdelne, Csíkszentmiklós, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály, Csíkajnád, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Madéfalva, Csicsó, Csomortán
6. nap, 2014. aug. 28. - csütörtök

 • Csíkcsomortán, Fitód, Hosszúaszó, Pottyand, Csíkmenaság, Csíkszentgyörgy, Bánkfalva, Csíkszentlélek, Csomortán
7. nap, 2014. aug. 29. - péntek
        

 • Csíkpálfalva, Csíkszereda, Csicsó, Rákos, Göröcsfalva, Vacsárcsi, Csíkszentmihály, Csíkszépvíz, Csíkszentmiklós, Borzsova Csíkdelne, Csomortán
8. nap, 2014. aug. 30. - szombat
 • Nosztalgikus visszahívás :)
 • Csapat és egyéni játékok: Keressük a tábor "leges-leges-legjeit"!
 • Koccintás és egyéb meglepetések :)
9. nap, 2014. aug. 31. - vasárnap
 • zsebkendőlobogtatás, s bízakodó búcsúvétel egy  következő hasonló 10 évért;

Az útvonal- és programváltoztatás jogát fenntartjuk!  
<<<május 2024>>>
HKSCPSV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

TámogatókPartnerek