Erdély diákszemmel - honismereti tanulmánypályázat

Mutasd meg lakóhelyed értékeit a nagyvilágnak! Kutasd fel!Figyelem! A jelentkezési határidőt 2014. június 30-ig meghosszabbítottuk!

Az Élő Erdély Egyesület honismereti tanulmány-pályázatot hirdet egyetemisták, főiskolások és mesterképzősök számára.

A pályázat célja


Erdélyi települések kulturális, történelmi, természeti, gazdasági értékeinek, sajátosságainak bemutatása.

A pályázat tárgya


Bármely erdélyi település Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes megyékből, melyhez a pályázó leginkább kötődik (a pályázó születési helye vagy lakóhelye).

Ki pályázhat?


A pályázaton felsőoktatási intézmények hallgatói (egyetemisták, főiskolások és mesterképzősök) vehetnek részt.

Pályamunkák műfaja


Honismereti tanulmány. Olyan helyismereti forrásokra, helytörténeti kutatásokra alapozott, tudományos igényességgel készített összefoglaló dolgozatokat várunk, melyek ismeretterjesztő szándékkal mutatják be a település múltját és jelenét, ugyanakkor helyi sajátosságokat, kulturális, történelmi, természeti, gazdasági értékeket tárnak fel az olvasók előtt.

Tartalmi elvárások, javaslatok


Kalauzold végig az olvasót településed múltján, vezesd be jelenébe, kutasd fel és mutasd be a helyi értékeket, villantsd fel településed jövőképét.

Tanulmányozd településed mikrovilágát a maga teljességében, gyűjts össze minden elérhető ismeretet, adatot, információhordozó dokumentumot, mely a hely múltjára, jelenére és jövőjére (fejlesztési tervek, előrejelzések) vonatkozik.

Keresd fel a helytörténeti, helyismereti forrásokat őrző intézményeket, azokat a szervezeteket, ahol információkat találhatsz őseid múltjáról, életéről. Beszélgess el szakemberekkel (pl. helytörténeti kutató, múzeumpedagógus, levéltáros, könyvtáros), és helyi emberekkel (pl. idős helybeliek, lelkipásztor, plébános).

Helytörténeti kutatásod megtervezéséhez segítségül szolgálhatnak az alábbi szempontok (a teljesség igénye nélkül):
 • A település nevének eredete (honnan származik, kiről/miről volt elnevezve, feltételezett néveredet) Településtörténet (kialakulásától vagy első említésétől napjainkig)
 • A helység vagy a környék különleges természeti értékei, különleges helyek (hogyan lehet megközelíteni ezeket, hogyan alakultak ki, legendájuk – ha van)
 • Népi-, nemesi,- és polgári értékek: építészet, viselet, szokások, ünnepek, gyógyászat, tárgyak, mesterségek (élő-, és/vagy kihalt)
 • Érdekes események a település történetéből, különleges történetek (háború, csaták, katasztrófa stb.)
 • Híres személyiségek, családok története és befolyása a település életére
Foglald össze, rendszerezd az elérhető információkat, de törekedj olyan helyi értékek feltárására és ismertetésére is, melyekről nincsenek írott források.

Tanulmányod elkészítéséhez itt találsz egy javasolt struktúrát.

Készíthetsz mellékleteket is, például:
 • Fotózd vagy rajzold le a különleges épületeket, tárgyakat, helyeket.
 • Keress régi fotókat különleges helyekről, épületekről és fotózd le ugyanazt a helyet ugyanolyan beállításból – írd le, hogyan magyarázható a változás a két kép között.
 • Gyűjts helyi eredetű énekeket, meséket, mondókákat és ezeket oszd meg velünk.
 • Fotózd vagy rajzold le a helyi népviselet egyes darabjait és írd le jelentésvilágukat.
 • Készíts helyi értéktérképet (A4 vagy A3 méretekben), jelöld be rajta a meglátogatható helyi értékeket.
 • Stb.
Formai elvárások

Főleg számítógépen szerkesztett pályamunkákat várunk (15-20 oldal + bibliográfia, mellékletek) Word vagy PDF formátumban, de elfogadunk nyomtatott vagy kézzel írt anyagokat is.

Szerkesztési feltételek, javaslatok

 • Készíts borítót. Töltsd le a borítómintát (itt található), és töltsd ki pályázatod adataival. Beküldéskor ez legyen a pályázatod első oldala.
 • Számítógépen szerkesztett munkák esetében: oldalméret: álló A4; betűnagyság: 12 pts; Times New Roman font; 1,5-es sorköz; margók: fent 2 cm, lent 2 cm, jobbról 2 cm, balról 2,5 cm; oldalszámozás lent középen.
 • Kézzel írott munkák esetében: 23-25 sor írás oldalanként; 0,5 cm sorköz; margók: fent 2 cm, lent 2 cm, jobbról 2 cm, balról 2,5 cm; a lapokat kérjük összetűzni, vagy borítóban beadni (gémkapcsot lehetőleg ne használj). Hivatkozás, lábjegyzetek, bibliográfia használata a pontos adatok közlésekor kötelező.
 • Készíts mellékleteket: fotó, rajz, értéktérkép, amellyel illusztrálhatod munkádat. A mellékleteket beleteheted a szerkesztett szövegbe vagy készíthetsz a munka végére külön táblákat. Ezeket számozhatod és készíthetsz hozzá mutatót, valamint hivatkozhatsz rájuk a szövegen belül.
Segédanyagok
 • Tomka Béla: Hogyan... (gyakorlati tanácsok kurzusaim hallgatóinak és szakdolgozóknak) - itt olvasható
 • Nemes Nagy József: A publikációk formai követelményei (itt letölthető)
Regisztráció

A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges.

A pályázók online jelentkezési lap kitöltésével regisztrálhatnak (itt található), elküldhetik postán a jelentkezési lapot, vagy a 0740-633423 (0740-OFFICE) telefonszámon jelezhetik részvételi szándékukat.

Jelentkezési határidő: 2014. június 30. (online: 24:00 romániai idő szerint; postai úton: postabélyegző dátuma; telefonon: 16:00 romániai idő szerint)

A pályamunkák beküldése


A regisztrált pályázók pályamunkáikat 2014. július 1. – 2014. augusztus 31. között küldhetik be elektronikus vagy postai úton.

A beküldés módjáról a regisztrált pályázókat a regisztrációs határidő lejárta után értesítjük.

További pályázási feltételek, tudnivalók


A pályázaton való részvétel ingyenes.

A pályázók csak saját munkával, és az életkoruknak megfelelő kategóriában pályázhatnak, minden jelentkező csak egy munkát nyújthat be.

A pályamunka beküldésével a pályázó elfogadja a pályázat szabályzatát és beleegyezik alkotása további feldolgozásába és közzétételébe a szerzői jogok tiszteletben tartásával.

Kérünk minden pályázót, hogy figyelmesen olvassa el a pályázati tájékoztatót. A pályázati feltételeket nem teljesítő pályamunkák nem kerülnek elbírálásra.

Díjak

 1. Zsűri díja: 1.500 lej
 2. Közönségdíj: 500 lej
 3. Élő Erdély Egyesület különdíj: egyedi tervezésű, „Erdély elvarázsol” logóval hímzett laptoptáska (itt megtekinthető), valamint ingyenes részvételi lehetőség a 2015-ös, XI. Erdélytúrán, az egyesület honismereti biciklitúráján (ízelítőnek itt találhatók a tavalyi Erdélytúra részletei)
 4. Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj: 15.000 forint értékű könyvvásárlási utalvány, EJKE póló, valamint a különdíjas fényképes bemutatása és a díjazott írás közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában
 5. Művelődés folyóirat különdíj: könyvcsomag, valamint a díjazott írás megjelentetése a Művelődés folyóiratban
 6. Romániai Magyar Cserkészszövetség különdíj: könyvcsomag (könyvek és cserkész kiadványok)
 7. Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj: könyvcsomag az egyesület kiadványaiból
Elbírálás

A pályamunkák elbírálása 2014. szeptember 1–30. között zajlik.

2014. szeptember 15-től a pályázati feltételeknek megfelelő alkotásokat nyilvánossá tesszük a honismereti pályázat honlapján.

A zsűri díját az Élő Erdély Egyesület által felkért szakmai zsűri ítéli oda.

A közönségdíjat az a pályázó kapja, aki a honlapon közzétett pályamunkák közül a legtöbb online szavazatot kapja a 2014. szeptember 15. – 2014. október 15. időszakban.

A különdíjak nyerteseiről az egyes különdíjak felajánlói döntenek.

Eredményhirdetés


Az eredményeket a honismereti pályázat honlapján tesszük közzé 2014. október 20-án, a nyertes pályázókat e-mailben és telefonon értesítjük.

Egyéb információk


Amennyiben további kérdések merülnének fel benned a pályázattal kapcsolatban, írj nekünk a palyazat@eloerdely.ro címre, vagy hívd a 0740-633423 (0740-OFFICE) telefonszámot.

TÁMOGATÓK

 


KIEMELT PARTNEREK 

 
PARTNEREK
KIEMELT MÉDIAPARTNER

MÉDIAPARTNEREK


 

 

 

  

 

 
NAGY SZERETETTEL VÁRUNK TOVÁBBI PARTNEREKET ÉS TÁMOGATÓKAT!

<<<március 2024>>>
HKSCPSV
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

TámogatókPartnerek